Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Νέα πτώση βράχου σε ΙΧ στα Τέμπη, από θαύμα γλίτωσε ο οδηγός

Του Γιώργου Ρούστα
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011
 
 Μνήμες του παρελθόντος ξύπνησαν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας στην κοιλάδα των Τεμπών από την κατολίσθηση μικρού αλλά αιχμηρού βράχου, μεγέθους 40Χ40Χ20 εκατοστών, ο οποίος έπεσε πάνω σε ακινητοποιημένο –λόγω της χιονόπτωσης- επιβατικό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο οδηγός του να τραυματιστεί.
Η νέα βραχόπτωση σημειώθηκε στο 380,1 χλμ. Αθηνών-Θεσ\νίκης, ένα χιλιόμετρο ουσιαστικά μετά το σημείο, όπου είχαμε τη μοιραία πτώση βράχου, στις 17 Δεκεμβρίου 2009 και η οποία στοίχισε τη ζωή στον γενικό διευθυντή της εταιρίας, Ιταλό Σέρτζιο Σιάννι, ενώ μια άλλη σατανική σύμπτωση είναι πως ο οδηγός που τραυματίστηκε προχθές είναι επίσης υπάλληλος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»!
Στο σημείο της πτώσης υπήρχε προστατευτικό πλέγμα, ύψους 30 μέτρων, αλλά ο βράχος έπεσε στο ενδιάμεσο του φράκτη και του στηθαίου που υπήρχε, πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Να σημειωθεί ακόμη πως οι ξένοι αλπινιστές, όταν ανέλαβαν πριν από ένα χρόνο περίπου το ξεσκαρτάρισμα της κοιλάδας, από το συγκεκριμένο σημείο αφαίρεσαν 300 κυβικά πέτρας.
Ο 28χρονος οδηγός γλίτωσε από θαύμα, καθώς ο βράχος κατέληξε στο γόνατο του, σχίζοντας μάλιστα το παντελόνι του, ενώ οι 4 συνεπιβάτες του βγήκαν σοκαρισμένοι από το ΙΧ. Η παρέα γύριζε από εκδρομή και είχε προορισμό την Κατερίνη, απ’ όπου κατάγονται όλοι. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε απλή κάκωση, ενώ χθες το πρωί έλαβε εξιτήριο.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΠΙΝΙΣΤΩΝ
Αμέσως μετά το ατύχημα στην εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και στην Τροχαία Αυτοκινητόδρομου σήμανε συναγερμός, ενώ στο σημείο έσπευσαν οι ηγεσίες και προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Εκείνη την ώρα, λίγο μετά τις 7:30 μ.μ. η κυκλοφορία δεν διεξαγόταν, αφού είχε διπλώσει μια νταλίκα στις στροφές Πλαταμώνα, μία άλλη στους Αγίους Θεοδώρους και μια τρίτη στον άξονα Αρμενίου Λάρισας, ενώ ακινητοποιημένο όχημα μέσα στην κοιλάδα είχε διακόψει την κυκλοφορία. Η Τροχαία βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει από τους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας κατήγγειλαν στην «Ε» πως «αυτό έπρεπε να συμβεί νωρίτερα, μόλις δηλαδή ξεκίνησε η χιονόπτωση, με τον απαραίτητο έλεγχο στους σταθμούς διοδίων του Πυργετού και του Μοσχοχωρίου».
Κλιμάκιο της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», κι ενώ συνεχιζόταν η χιονοθύελλα πραγματοποίησε αυτοψία στην κοιλάδα των Τεμπών και αφού διαπίστωσε πως δεν συντρέχουν λόγοι οριστικής διακοπής της κυκλοφορίας, άναψε το «πράσινο φως» για να ανοίξει ο δρόμος, γύρω στις 8:15 μ.μ. Η κίνηση των οχημάτων βέβαια γινόταν με πολύ χαμηλές ταχύτητες, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης.
«Στις ακραίες καιρικές συνθήκες» απέδωσε –για μία ακόμη φορά- τη νέα βραχόπτωση, η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», η οποία από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας (6μ.μ.) ως το πρωί της Τρίτης (7:45 π.μ.) ανέστειλε τη λειτουργία των διοδίων, σε όλο το κομμάτι της ΠΑΘΕ που ελέγχει. Επίσης όπως αποκάλυψε η υπεύθυνη Επικοινωνίας της εταιρίας κ. Ειρήνη Ζαβρίδου «τις επόμενες μέρες θα γίνει προγραμματισμένη επίσκεψη των Ελβετών κι άλλων ξένων αλπινιστών στην κοιλάδα των Τεμπών, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρώτη τους παρουσία στην περιοχή και με την ευκαιρία θα εξετάσουν εξονυχιστικά το συγκεκριμένο σημείο».
Η ΜΑΧΗ ΜΕ
ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ
Ουσιαστικά το πρόβλημα με τη διακοπή κυκλοφορίας, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:30 μ.μ., την ώρα δηλαδή που κορυφωνόταν η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου και διήρκησε μέχρι τις 8:30 μ.μ., αλλά ουσιαστικά η κατάσταση ομαλοποιήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Μέχρι τότε επιτρεπόταν η διέλευση από την κοιλάδα των οχημάτων που διέθεταν αλυσίδες, ενώ με απόφασή της η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας απαγόρευε την κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων μέχρι τις 9 χθες βράδυ, αλλά τελικά ήρθη η απαγόρευση και για τα βαρέα οχήματα στις 11 χθες το πρωί.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη Επικοινωνίας της εταιρίας «Αιγαίου» κ. Ειρήνη Ζαβρίδου «τα 22 εκχιονιστικά μηχανήματα που ανέλαβαν δράση, άργησαν να παρέμβουν, καθώς υπήρξε παρακώλυση συγκοινωνίας από τα ακινητοποιημένα οχήματα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εξετάστηκε η εκτροπή της κυκλοφορίας από τον παραλιακό άξονα, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση χτύπησε με ιδιαίτερη μανία και τα παράλια της Αγιάς».
Όσον αφορά στη βραχόπτωση, το φαινόμενο αυτό, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους οδηγούς και κυρίως σε αυτούς που χρησιμοποιούν συχνά την κοιλάδα των Τεμπών για τις μετακινήσεις τους, ενώ νέα ερωτήματα για την ασφάλεια της Κοιλάδας, όσο διαρκούν οι εργασίες στη σήραγγα έρχονται στο προσκήνιο. Μπορεί η εταιρία να καθησυχάζει τον κόσμο και οι αλπινιστές να έρχονται προγραμματισμένα για αυτοψία στην περιοχή, όμως αν πέφτουν βράχοι σε σημεία, όπου υπάρχει προστατευτικό πλέγμα, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει σε αφύλακτα σημεία της περιοχής. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ακόμη η διένεξη των επαγγελματιών του δήμου Τεμπών με την εταιρία για τα διαφυγόντα κέρδη από την πεντάμηνη διακοπή κυκλοφορίας αρχές του 2010 δεν έχει φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ευτυχώς που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η βαρυχειμωνιά μας χαιρετά για φέτος, αλλά για καλό και για κακό, δεν θα έβλαπτε μια στάση στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής.
ΚΤΕΛ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:
«ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ»
Για «ανεπάρκεια και αδιαφορία εκ μέρους της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» κάνει λόγο, με ανακοίνωσή του το υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας, με αφορμή τα προχθεσινά γεγονότα. Αναλυτικότερα σύμφωνα με το ΚΤΕΛ Μαγνησίας «η αργία της Καθαράς Δευτέρας ήταν ίσως μία μοναδική ευκαιρία για τους παραχωρησιούχους της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης ν' αποδείξουν πως έχουν λόγο ύπαρξης και δικαιολογούν τα χρήματα που εισπράττουν από όλους μας καθημερινά. Δυστυχώς, επιβεβαίωσαν τη θεωρία που υποστηρίζει το αντίθετο. Κραυγαλέο παράδειγμα η ανεπάρκειά τους και η αδιαφορία τους για την κατάσταση των Εθνικών Οδών και για την ασφάλεια επιβατών και οδηγών κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας την Καθαρά Δευτέρα. Η έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης, η απουσία προετοιμασίας αλλά και η πλήρης ανευθυνότητα είχε ως αποτέλεσμα την επικινδυνότητα του Εθνικού Οδικού Δικτύου, την παρακώλυση της συγκοινωνίας και της ομαλής κυκλοφορίας των λεωφορείων μας με άμεση συνέπεια την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και των οδηγών».
πηγή: ελευθερία

Κατολίσθηση (πάλι) με τραυματία στα Τέμπη
Είχαμε το χιονιά, ήρθε και η κατολίσθηση στα Τέμπη. Τον ελαφρύ τραυματισμό ενός οδηγού επιβατικού αυτοκινήτου προκάλεσε πτώση μικρού βράχου στην κοιλάδα των Τεμπών. Το περιστατικό, που «ξύπνησε» μνήμες από τη φονική κατολίσθηση τον Δεκέμβριο του 2009, σημειώθηκε περίπου στο ίδιο σημείο, μέσα στην κοιλάδα, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ και ενώ στην περιοχή χιόνιζε.
Ο βράχος έπεσε από ύψος και «προσγειώθηκε» στην οροφή του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα ο οδηγός του να χάσει τον έλεγχό του. Στο σημείο όπου σημειώθηκε το ατύχημα, τα πρανή δεν καλύπτονται από προστατευτικά πλέγματα.
Η κυκλοφορία διακόπηκε, αρχικά και στα δύο ρεύματα και στη συνέχεια στο ένα από αυτά, με την κίνηση των αυτοκινήτων να διεξάγεται εκ περιτροπής, ενώ απαγορεύτηκε η διέλευση μεγάλων φορτηγών, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος. Ο οδηγός μεταφέρθηκε στη Λάρισα, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.
πηγή: ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου